Tio dagar på Maldiverna

Ska försöka summera ihop mina tio dagar på Maldiverna så gott det går. Kort sagt var det nytt, vackert, fantastiskt, sol och vita stränder och framför allt - inga indier var man än tittar samt tyst och lugnt!
 
Maldiverna består av 1192 öar där cirka 200 är bebodda och jag besökte tre utav de om vi räknar med flygplatsön som var mindre spännande. Vill du veta nåt om de andra 1189 rekommenderar jag verkligen att åka dit, för det var riktigt nice på där! Jag åkte tillsammans med min gode vän Olivier från Quebec i Kanada på morgonen dagen efter att sista tentorna var skrivna. Sliten dagen efter? Ja något då vi var ute sista kvällen med gänget, dvs utlandsstudenterna (i och med att de flesta läste en termin istället för två) och skulle upp vid 5-tiden och ta tidiga flyget ner till Maldiverna. Det blev ett längre stopp i Cochin och lyckades alltså komma tillbaka till en av de platser jag redan varit i här i Indien men det var väl ett hyfsat kärt återseende får man väl säga. Det blev hur som helst en natt i Cochin för att sen till slut landa nere bland alla öar sydväst om Indien.
 
Väl landat på Maldiverna så lyckades vi hinna med (väldigt tur lyckligtvis) sista färjan till den här ön som vi skulle till - Maafushi Island. Fick man ju veta sen i efterhand också att det bara går två färjor per dag, en på morgonen och en på eftermiddagen, och vi tog den senare. Olivier hade genom en kompis fått tips om en riktigt bra dykskola (för det var lite utav själva målet med resan - att ta dykarcertifikat), så det blev till att leta upp den det första vi gjorde när vi anlände. Dels för att få lite orientering på ö men också för att höra med de var billigaste hotellet låg. Ja, men inte behöver vi nåt lyxhotell efter att ha bott i Indien ett halvår? Det sämsta hotellet på Maldiverna kommer ju fortfarande vara superlyxigt för oss. Vi är ju också fattiga studenter som hade tänkt att lägga stålarna på dykning, icke att förglömma! Billigaste hotellet sa dykarskolan blir nog inte billigare än 50 amerikanska dollar (på Maldiverna har de sin egen valuta - Maldivian Rufiyaas, men man kan också betala med amerikanska dollar) per natt och vi som tänkte oss lite mindre än så. Lyckligtvis för vår del (men inte för hotellens) har vi tränat en del på prutande och dealande sista tiden i Indien så det slutade med att vi fick ner en stackars hotellägares pris per natt till 30 dollar, bed and breakfast. Värt! Också värt att nämna är att hotellrummet var som väntat - superlyxigt. Enligt oss i alla fall.
 
 
Ingången till rummet. 7 m från hotellingången och 3 m till restaurangen. Sweet!
 
Dykningen satte igång redan dagen efter och eftersom varken jag eller Olivier hade dykt innan passade det lämpligt med Open Water som alltså är första utbildningen av många. Vi funderade även på att slå till och köra Advanced Open Water men så blev inte fallet. Dykutbildningen bestod av 5 confined water och 4 open water, det vill säga nio dyk. Confined water innebär att man tränar på att hantera sin utrustning eller olika förmågor så som sväva ('hovering') under vattnet, alltså att ligga stilla på ett visst djup eller exempelvis att ta av och på masken under vattnet osv. Allt på grunt vatten, cirka 2-3 meter. Detta för att bli tryggare i sin utrsutning och för att få upp sitt självförtroende. Inte för att det var nåt fel på det, men nu gällde det dykar-självförtroendet! Detta gick som på räls så redan första dagen blev det första open water-dyket av. Grymt häftig känsla första gången man inser att man andas under vattnet. Man skulle läsa en kursbok också som skulle avslutas med teoriprov. Inget problem i sig, men var inte supersugen på att börja läsa teoriböcker igen efter den precis avslutade terminen men det blev 3 lugna kvällar med läsning och provet gick jättebra sen.
 
På väg ut till dykplatsen redan att kasta på sig utrustningen
 
Vi fick chansen (på våran begäran såklart!) att dyka på "the shark spot", där det var mer eller mindre säker chans att få se hajar. Grey reef sharks och white tip sharks. På open water så åker man ut med båten och droppar direkt från båten med utrustningen på. Detta dyket var favvo-dyket som jag får ta några rader om. Revet startade först 10 m ner så så fort man kom i vattnet (som för övrigt är så sjukt god känsla, viktlös och känslan att titta ner i djupet) så dök vi bara rakt ner. Dök och dök och plötligt var det hajar och småfiskar överallt. Kollade på dykarklockan; oups 23 meters djup när egentligen bara 20 m var tillåtet men det var okej. Det var en sjukt häftig upplevelse. Spännande och lite adrenalinfyllt, även om jag visste att hajarna inte gör nåt så länge man är lugn. De flesta hajarna var större än mig och det var fräckt att se de på nära håll, 1-2 meters avstånd. Fick även se jättesköldpaddor. Följde efter en sköldpadda lite i smyg sådär, och det var kul när han vände sig om i farten, lite halvbrydd sådär, ungefär som om han undrade vad det är som följer efter honom. Att se ett sånt jäkla fräckt djur gjorde nog dagen. Hans dag alltså! Dyken bjöd även på drakfiskar, muränor, stora rockor, delfiner, krabbor, clownfiskar och lite annat smått som stort som gött! Lite bortskämd blev man med djur- och växt-livet då jag började dykkarriären på Maldiverna,för det var verkligen för jäkla vackert!
 
Det ser ungefär ut som på bilderna man sett innan man åkte!
 
 
De följande dagarna efter att vi avklarat dykarcertet blev de bara chill i dess största form. Det blev mycket ligger på stranden, bada i havet, äta på restaurang (mestadels åt vi på hotellrestaurangen dock) och bara fick dagarna att gå. Det var en dag det regnade o var kasst väder så då låg vi inne o såg hela sex filmer, vilket man kan tycka kunde ha spenderats bättre när man åkt hela vägen till Maldiverna men eftersom jag knappt sett en film senaste halvåret så var det ändå en sjukt göttig dag. Vi hade även lyckats med att deala till oss ett extra-dyk som vi uppgraderade till ett nattdyk som vi skulle göra någon av de tre sista dagarna. Dessvärre blåste det så galet mycket (vilket försämrar dykförhållandena avsevärt på natten), som jag tror berodde på stormen som härjat i Chennai senaste dagarna som eventuellt smugit sig ner lite till oss, så vi fick ställa in det dyket tyvärr..
 
På vägen hem från dyken la vi oss och solade på taket på båten. Schtek!
 
En dag åkte vi in till huvudstaden Male, som låg cirka 1.5 h bort med båt. Den primära anledningen att vi åkte var för att vi behövde ta ut pengar för både hotellhyra och dykning, och det fanns inga bankomater på ön där vi bodde. Eftersom färjan bara gick två gånger om dagen så blev det att vi tog morgonfärjan och eftermiddagsfärjan hem, så det blev en liten halvdag där. Det blev dock inga aktiviteter i Male, dels för att det var  bara en halvdag men också för att vädret även denna dag var lite sådär, så det blev att vi mest spatserade runt och såg oss omkring med en glass i handen.
 
Kul att nämna så här i efterhand kan också vara när vi skulle åka hem. Vi var tvungna att ta morgonfärjan för flyget gick på eftermiddagen. Lyckligtvis var vi i tid. När jag skulle köpa min biljett sa den ansvarige att biljetterna är slut. Att man skulle köpt de dagen innan. Vad gör man då? Jag måste ju hem för fasiken. Så jag bara: "okej!" och gick rakt in ändå. Kände hur typ tre snubbar grabbade tag i mig o drog ut mig igen. Efter denna incident blev plötsligt situationen genast pulshöjande. Sen såg jag att Olivier smitit in där bak, för man kunde även gå på där, så lite halvdiskret gled jag över och hoppade på där. "Har du biljett?", "Nej, har du?" Så stod vi där och bara inväntade att de skulle komma som de såklart gjorde. Var så jävla sur när vi blev avkastade och hade ingen aning om vad vi skulle göra härnäst! Lyckligtvis löste det sig och vi hittade en 'snabbåt' som körde oss över för tiodubbla priset! Gott!
 
Vägen längs vattnet som också var ''huvudgatan' på ön
 
Lite blandade bilder i vanlig gösig ordning!
 
Utrustningen på!
 
 Här kan ma va!
 
 Så här såg vägarna ut på ön. Inga asfaltsvägar eller bilar där inte!
 
 Somewhere in the Indian Ocean
 
 Solnedgångarna var minst sagt fantastiskt fina
 
Har du funderat på dykarcert men att det kanske inte blitt av eller att du tvekar? Sluta skjut upp och gör det! Det är asgrymt! Åker du dessutom till Maldiverna så får du min rekommendation av dykskola - Maldives Passions Dive School.
 
 

Kommentera här: