Agra - Taj Mahal (resa #6)

Resa nummer sex blev en endags-tur till Agra för att huvudsakligen besöka det välkända Taj Mahal som det ändå tog mig så lång tid att ta mig till, men som till slut blev av. Anledningen att det är resa nummer sex är för att resan med pappa var själva långresan, men sen blev resan till jaipur helgen efteråt, när han fortfarande var kvar, så räknade det som två. Sjukt viktig parantes så nu är det utrett.
 
Taj mahal är ju onekligen känt över hela världen och faktiskt ett av världens sju moderna udnerverk. Av denna anledning vill också väldigt många besökare komma o besöka detta bygge. Närmare 2-3 miljoner besökare varje år, varav mer än 200 000 från utlandet, vilket gör det till Indiens mest populära turistattraktion. Kan ha lånat den sistnämnda meningen från Wikipedia, men det är högst oklart. Eftersom Wikipedia alltid förser en med bra info kommer här en snabb resume av vad som kan vara intressant att veta om man inte vet vad Taj mahal är.
 
"Taj Mahal är ett mausoleum i Agra i Indien som mogulhärskaren Shah Jahan lät uppföra över sin älsklingshustru Mumtaz Mahal. Bygget påbörjades 1632 och slutfördes omkring 1643.

Taj Mahal anses generellt vara det mest praktfulla exemplet på mogularkitektur, en stil som kombinerar element från persisk och indisk arkitektur. Det vita kupolförsedda mausoleet är den mest kända delen av monumentet av alla de olika byggnader som Taj Mahal består av. Byggnaden pryds av persisk kalligrafi.

1983 togs Taj Mahal upp på Unescos världsarvslista med motiveringen "ett universellt beundrat mästerverk bland världsarv."Den 7 juli 2007 utsågs Taj Mahal till ett av världens sju nya underverk."

Notera att det var hans älsklingshustru. Han hade alltså tre stycken som han gottade sig med, men antagligen bestämde han sig för att en av de var favoriten. Det kan ju inte ha vart helkul att vara nummer tre men o andra sidan är det väl bara att fråga godtycklig tjej på playboy mansion för att få lite perspektiv på saken. Nåja, historien går även så att bygget sägs att fortsatt i ungefär tio år till och stod helt klart 1953. Uppskattad totalkostnad för kåken var på den tiden 32 miljoner rupees vilket idag skulle motsvara 52,8 miljarder det vill säga 827 miljoner US dollars. Håll i hatten!
 
Vi hyrde en bil och chaufför över dagen och åkte dit väldigt väldigt tidigt på morgonen för det blir såna enorma köer annars. tror att vi var där runt 5 eller 6 på morgonen redan. Därav kan vara en anledning till morgondimman och smogen som är på en del bilder.
 
Två underverk på samma plats. Awesome!
 
Jag kan väl med handen på hjärtat erkänna att jag inte är någon större kultur- och arkitektur-fantast men måste verkligen säga att Taj Mahal var enastående häftigt att se! Tror också att det bidrar lite med dess rykte, att man hört talas mycket innan om denna häftiga byggnad, men det var verkligen coolt att lyssna på dess historia osv. Vi hyrde alltså en guide för en rundtur som berättade historian från början till slut. Mycket rekommenderat att åka hit. Om man besöker Indien så bör man ha sina vägar förbi.
 
Specialeffekter
 
 
Innan vi for vidare, precis efter besöket av Taj mahal åt vi middag på en restaurang med utsikt över underveket en bit därifrån och då tog jag denna bilden som kan sätta lite perspektiv på livet!
 
 
Det är alltså strax nedanför restaurangen som det bodde en av många familjer. Mitt i bilden en bit ner syns 'huset' som de bodde i och det låg en kille o sov på några filtar utanför som man kan se om man tittar lite noga på bilden. Kanske inget man alltid ser om man åker och ser en sån fin byggnad men som alltså är ett väldigt vanligt förekommande i Indien. Mycket fattiga människor som knappt har tak över huvudet.
 
Vi beöskte även Agra fort eller röda fortet som det också kallas som inte alls var lika coolt. Antagligen för att man inte hört talas om det och så vidare. Sen var fortet i största allmänhet inte så fint - såg gammalt o sletet ut. Byggt av samma snubbe och det var också där han dog om jag inte minns helt fel. Guiden visade platsen där han påstås ha dött, med utsikt över Taj mahal - 2.5 km bort.
 
Snodde bilden från google. Fick inte med någon bild från framsidan på Agra fort.
 
Skåda arkitekturen
 
Smyger gärna in lite hakkors. Även om det har en annan betydelse naturligtvis, så tänker man på det varje gång. Typiskt Indien. Dessa dock vridna åt andra hållet men så är inte alltid fallet.
 
Mer arkitektur.
 
Agra fort, insida.
 
Maelle, Olivier, Karoline och jag.
 
Så det var en riktigt grym dagsutflykt och jag tänker nog åka tillbaka till Agra och Taj mahal igen även denna terminen som precis har börjat. får se när det blir men det återstår att se.
 
 

Kommentarer:

1 Kreshnik:

Vad du lever och göttar dig!

Svar: Man får passa på när man är här tycker jag! Har inte du någon blogg jag kan läsa om dina upplevelser?:)
Marcus Johansson

Kommentera här: